מרץ 052012
קטינים בישראל לא יוכלו עוד להינשא.
ועדת השרים לעניני חקיקה, אישרה אתמול את הצעת החוק להעלאת גיל הנישואין המינימלי בישראל ל- 18 שנים. ההצעה תועלה לאישור מליאת הכנסת כבר מחר.
מדובר בהצעת החוק אשר הוגשה ביוזמה משותפת של סגנית השר במשרד ראש הממשלה, גילה גמליאל, יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ יריב לוין (ליכוד). עם אישור ההצעה, תיישר ישראל קו עם מרבית מדינות העולם הנאבקות בתופעה של נישואי קטינים ומגבילות אותן.
ההצעה קודמה על בסיס דו"ח שהפיק מרכז רקמן לקידום מעמד האשה באוניברסיטת בר-אילן. מהדו"ח עולה כי בישראל נישאים יותר מ- 4,500 קטינים בשנה, כ-4,000 אלפים מהן נערות. על פי הדו"ח, כ- 500 מהבנות נישאות לפני גיל 16, ויותר מ-500 יולדות לפני גיל 17. בעבור 10% מאלו, לא מדובר בלידה ראשונה.
ח"כ גמליאל, המשמשת סגנית השר לקידום צעירים, סטודנטים ונשים, בחרה להביא את הצעת החוק לפני ועדת השרים בסמוך ליום האשה החל ב-8 במרץ.
לדבריה:"נישואי קטינים אינם מאפשרים רכישת השכלה גבוהה, פוגעים בפוטנציאל הניידות החברתית של הנערים ומנציחים מעגל עוני בן דורי. חוק העלאת גיל הנישואין, יאפשר לקטינים לממש את הזכות לחוק חינך חובה חינם במלואו עד הגיעם לגיל 18".
ראש מרכז רקמן, פרופ' רות הלפרין-קדרי, הדגישה: "החוק הקיים נחקק לפני יותר משישים שנה ואינו עולה בקנה אחד עם ההתפתחות החברתית והמחקריות בנושא". לדבריה, "בשנים האחרונות, אפילו מדינות ערב דיווחו לוועדת האו"ם על העלאת גיל הנישואין המינימלי אצלן ל- 18 שנים. הגיעה השעה לאמץ חקיקה זו גם בישראל ולמנוע נישואין מוקדמים ואמהות מוקדמת אצל נערות שאינן בשלות לה, גופנית ונפשית. כיום ידוע כי, העלאת גיל הנישואין המינימלי, גם מצמצמת את חשיפתן של נשים לאלימות במשפחה".
בדברי ההסבר להצעת החוק נאמר כי, תופעת נישואי קטינים מגלמת בתוכה שורה של הביטים שליליים בעיתיים, במקרים רבים ובפרט בחברות שבטיות ומסורתיות דוגמת החברה הבדואית, נכפים על נערות צעירות ובמקרים מסוימים אף על ילדות הנתפסות כרכוש המועבר מאב המשפחה לחתן המיועד.
ח"כ חנין זועבי, בירכה על אישור הצעת החוק בועדת השרים ואמרה כי "אני תומכת בחוק כי בחברה הערבית התופעה של נשואי קטינות רווחת ביותר. אלו נישואים בכפייה". היא הוסיפה כי "החוק יכול לשנות את החברה הערבית-ולשנות דרמטית את חייהן של אלפי נערות".
עדנה אדטו (ישראל היום)